Riistaruokintatietoa

Riistaruokinnassa parhaat käytännöt ja ruokintamateriaalit löytyvät yleensä kokemusperäisesti ja alueen ominaispiirteet huomioiden, ajan kanssa kokeillen.

Maanomistajan lupa on syytä kysyä ruokintapaikkaa perustettaessa. Myös metsästysseuran sisäisistä ohjeista ruokintaan on syytä ottaa selvää.

Kyyhkyn ruokintaan perusohjeina voi antaa seuraavaa:

Ruokintapaikka on hyvä valita riittävän aukealta paikalta, kuitenkin niin, että myös istumapuita löytyy lähettyviltä. Ruokinta olisi hyvä aloittaa ainakin kuukausi ennen metsästyksen alkua ja ruokaa tulee olle tarjolla jatkuvasti. Paikalla oleva kasvusto on syytä niittää ja muokata maan pintaa hieman mullokselle ainakin sieltä täältä. Muokkausta on syytä toistaa ajoittain.

Ruokinnassa omien kokemuksien mukaan herne toimii parhaitein, mutta seassa voidaan käyttää muita viljoja. Itse käytän yleensä vehnää ja ohraa, myös ruista käytetään yleisesti. Kiivaimpaan aikaan menekki voi olla erittäin suurta, tällöin muut viljat tasoittavat hieman ruokinnan hintaa. Hernettä kuitenkin tulee olla tarjolla jatkuvasti.

Ruokintapaikalle on hyvä käydä lisäämässä ruokia muutaman päivän välein, ja ajoittaa käynnit paikalla kiivaimpien lentoaikojen ulkopuolelle, etteivät kyyhkyt häiriinny ja kaikkoa ruokinnalta.

Alle olen kerännyt muutamia riistaruokinnasta perustietoa tarjoavia sivustoja.

Ohessa linkkejä riistaruokinnasta tietoa tarjoaviin sivustoihin

-Suomen Riistakeskus - Riistapelto ja ruokintapaikka

-Metsästäjä -lehti - artikkeli 4/2010

-YLE Uutiset - 6.1.2015

Hyviä kokemuksia ja käytäntöja löydät metsästystä käsittelevistä keskustelupaltoilta. Ne löytyvät helpoiten hakemalla hakusanoilla riistaruokinta tai kyyhkynruokinta.